HPK

HZJZ: Festival mentalnog zdravlja na Zrinjevcu

14.04.2017

Svjetski dan zdravlja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije ove je godine kao prioritetnoj temi globalnog javnozdravstvenog interesa posvećen depresiji, uz poruku „Depresija; razgovarajmo“. Cilj ovogodišnje javnozdravstvene kampanje „Depresija; razgovarajmo“ je osvijestiti ljude koji boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć.

U sklopu kampanje se u Parku Zrinjevac u Zagrebu održao Festival mentalnog zdravlja „Borimo se protiv depresije“, kojim se ukazuje na važnost pravovremenog ulaganja u mentalno zdravlje, zdravstvenog prosvjećivanja i informiranja o dostupnim uslugama mentalnog zdravlja u zajednici.

U akciji koju su organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, građani i brojni pripadnici političkog i kulturnog života grada mjerili su raspoloženje, igrali se s djecom u skladu s programom Volonteri u parku i u Kutku sa stručnjacima razgovarali o problemima suvremenog života koji donosi sve više stresa. Na Festivalu su sudjelovali i stručnjaci iz mreže udruga civilnog društva i drugi važni dionici koji se bave mentalnim zdravljem u zajednici.

FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA - 7.4.2017. od 15:00 do 17:30 sati u Parku Zrinjevac

06.04.2017

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuo je zajedničko obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2017.

Za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja kao prioritetno područje globalnog javnozdravstvenog interesa odabrana je depresija. Stoga svoja događanja obilježavamo s porukom SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2017: BORIMO SE PROTIV DEPRESIJE.

Povodom navedenog dana, u petak 07.04.2017. od 15.00 do 17.30,  održat će se Festival mentalnog zdravlja Parku Zrinjevac, s ciljem promicanja važnosti pravovremenog ulaganja u mentalno zdravlje, zdravstvenog prosvjećivanja i informiranja o dostupnim uslugama mentalnog zdravlja u zajednici.

Na Festivalu mentalnog zdravlja sudjelovat će i stručnjaci iz mreže udruga civilnog društva, te drugi važni dionici koje se bave mentalnim zdravljem u zajednici. Organiziran je i Kutak sa stručnjacima.

Hrvatska psihološka komora sudjelovati će s akcijom Mjerenja raspoloženja gdje će građani u kontaktu s psiholozima moći dobiti povratnu informaciju o rezultatu i savjete o načinima na koje mogu poboljšati kvalitetu svog života.

Također, predstavit ćemo i rezultate akcije provedene u veljači tijekom 10. Tjedna psihologije na uzorku od preko 5000 ispitanika iz cijele Hrvatske u dobi od 11 do 85 godina.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na navedenom događaju i obilježite s nama Svjetski dan zdravlja posvećen temi borbe protiv depresije!

DOPUNA DNEVNOG REDA 31. SKUPŠTINE HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE

14.12.2016

Poštovane kolegice i kolege,

na zamolbu Stručnog razreda psihologa u palijativnoj skrbi objavljujemo dopunu Dnevnog reda 31. Skupštine Hrvatske psihološke komore točkama „Dopune Elaborata o posebnim dopusnicama za rad psihologa u palijativnoj skrbi“ i „Dopune Programa edukacije za stjecanje posebne dopusnice za rad psihologa u palijativnoj skrbi“. Elaborat i Program edukacije doneseni su na 24. sjednici Skupštine održane 29. ožujka 2014. godine.

Materijali za navedene točke dostupni su na sljedećim linkovima:

Dopune Elaborata o posebnim dopusnicama za rad psihologa u palijativnoj skrbi
Dopune Programa edukacije za stjecanje posebne dopusnice za rad psihologa u palijativnoj skrbi

POZIV NA 31. SKUPŠTINU HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE

28.11.2016

KLASA: 003-08/16-01/04
URBROJ: 251-375/01-01-16-1
Zagreb, 28. studenog 2016.


Temeljem članka 13. Statuta Hrvatske psihološke komore i članka 3. i 12. Poslovnika o radu Skupštine Hrvatske psihološke komore, sazivam 31. Skupštinu Hrvatske psihološke komorekoja će se održati u subotu 17. prosinca 2016. godine Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 4, Zagreb, s početkom u 12:00 sati i sa sljedećim  

DNEVNIM REDOM:

1.      Otvaranje Skupštine i usvajanje Dnevnog reda

2.      Odluka o visini članarine za 2017.

3.      Plan rada za 2017.

4.      Financijski plan za 2017.

5.      Izmjena Statuta Hrvatske psihološke komore

Sukladno članku 32. Poslovnika o radu Skupštine, materijali za sjednicu Skupštine bit će objavljeni na web-stranicama Komore najkasnije 15 dana prije održavanja sjednice, i biti će Vam dostupni nakon što se preko korisničkog računa ulogirate na web-stranice.

Radi što bolje organizacije rada Skupštine, molimo Vas da svoj dolazak obavezno potvrdite do 08. prosinca 2016. godine, pisanom obavijesti Tajništvu Komore poslanom faksom ili e-mailom.

Srdačno,

Hrvoje Gligora
predsjednik Hrvatske psihološke komore

POZIV NA 29. IZVANREDNU SKUPŠTINU HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE

28.06.2016

KLASA: 003-08/16-01/02
URBROJ: 251-375/01-01-16-1
Zagreb, 28. lipnja 2016.


Temeljem članka 13. Statuta Hrvatske psihološke komore i članka 3. i 12. Poslovnika o radu Skupštine Hrvatske psihološke komore, sazivam 29. izvanrednu Skupštinu Hrvatske psihološke komorekoja će se održati u subotu 09. srpnja 2016. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3, Zagreb, Dvorana D-II, s početkom u 13:00 sati i sa sljedećim  


DNEVNIM REDOM:

1.     Ponuda za kupnju poslovnog prostora


Materijali za sjednicu Skupštine bit će objavljeni 05. srpnja 2016. godine na web-stranicama Komore i biti će Vam dostupni nakon što se preko korisničkog računa ulogirate na web-stranice.

Radi što bolje organizacije rada Skupštine, molimo Vas da svoj dolazak svakako potvrdite do 06. srpnja 2016. godine, pisanom obavijesti Tajništvu Komore poslanom faksom ili e-mailom.

Srdačno,

Hrvoje Gligora
predsjednik Hrvatske psihološke komore

NATJEČAJ ZA SKLAPANJE UGOVORA O PROVOĐENJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

13.03.2015

Hrvatska psihološka komora uputila je ravnateljima zdravstvenih ustanova u RH molbu stav vezan uz Natječaj za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2015. godine, kojeg je HZZO objavio na svojim web stranicama.

Tekst pisma donosimo u prilogu.

Prilog: PDF

PRIJEDLOG ODREĐIVANJA PSIHOLOŠKE DJELATNOSTI U POSLOVIMA ORGANIZACIJSKIH PSIHOLOGA

14.11.2014

Stručni razred za organizacijsku psihologiju i psihologiju rada

Pregledi djece s poplavljenih područja za upis u školu

30.06.2014

Prema preporuci Ministarstva zdravlja Ordinacijama medicine rada upućen je apel putem Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu da besplatno pregledavaju učenike s poplavljenih područja za čiji je upis u školu potreban pregled medicine rada. Specijalisti medicine rada širom Hrvatske (djeca mogu biti izmještena) pristali su provoditi preglede besplatno.

Pošto je za preglede za određena zanimanja potrebna i psihološka obrada ovim putem molimo kolegice i kolege psihologe koji rade u medicini rada da se također odazovu ovom apelu koji je od HZZZSR-a stigao i nama te ove preglede naprave besplatno.

Obavijest

30.05.2014

Poštovane kolegice i kolege,

s mrežnih stranica Hrvatskog Crvenog križa prenosimo obavijest vezanu uz organizaciju Timova za pružanje psihosocijalne podrške stanovništvu, djelatnicima Gradskih društava Crvenog križa, volonterima i pomagačima na poplavljenim područjima, koju možete pročitati u prilogu ove vijesti.

Hrvatskom Crvenom križu smo, kao i ranije Ministarstvu socijalne politike i mladih te Ministarstvu zdravlja, uputili dopis u kojem nudimo stručnu pomoć i suradnju.

PRILOG: Timovi za pružanje psihosocijalne podrške na poplavljenim područjima 

Doneseni Standardi rada vojnih psihologa

27.05.2014

Upravni odbor je na svojoj sjednici od 16. svibnja 2014. godine, na prijedlog Stručnog razreda za vojnu psihologiju, donio Standarde rada vojnih psihologa te su isti objavljeni u rubrici Dokumenti - Standardi rada.

Obavijest

22.05.2014

Poštovane kolegice i kolege,

Vjerujemo da svi dijelimo suosjećanje s žrtvama prirodne katastrofe koja je zadesila našu zemlju. Humanitarna materijalna pomoć i odgovor zajednice je zavidna, a želimo Vas izvijestiti kako je isto tako pokrenuta aktivnost brojnih psihologa, osobito onih najbližih stradalim područjima u Slavoniji. Velik broj psihologa iz drugih dijelova zemlje također je izrazio svoju spremnost da pomognu stanovnicima nastradalim u poplavljenim područjima. HPK će sve osobne ponude za pomoć zabilježiti i po potrebi vas kontaktirati.

Također, želimo vas izvijestiti kako je Hrvatska psihološka komora na račun Crvenog križa donirala 15.000 kuna pomoći. Također, svoju smo stručnu pomoć ponudili tako da smo uputili dopise Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu socijalne politike i mladih u kojem nudimo resurse Komore kao najbrojnije strukovne ustanove s javnim ovlastima. U dopisu smo naznačili da ćemo na svaki zahtjev, u kojem navedu vrstu i oblik pomoći, odmah reagirati jer raspolažemo s bazom podataka i informacijama koji psiholozi su u kojim područjima najstručniji.

Temeljem kontakata i informacija s terena, županijska društva psihologa Hrvatskog psihološkog društva su se odlično organizirala u smislu pružanja psihološke potpore i pomoći. Prisutni su u Cerni gdje je smješten velik broj evakuiranog stanovništva, osigurali su prostor i telefonske linije, kao i adekvatne tiskane materijale (letke). Angažirani su i krizni timovi Društva za psihološku pomoć koji su krenuli na teren ispitati situaciju i potrebe. Budući da je još za sada potrebno osigurati i zadovoljiti osnovne životne i sigurnosne potrebe stanovništva, za  sada nema potražnje za dodatnim timovima koji bi pružali psihološku pomoć. Naglašavamo kako se sve aktivnosti odvijaju u suradnji s nadležnim općinskim, gradskim i županijskim stožerima koji određuju prioritete.

S poštovanjem,

Hrvoje Gligora
predsjednik Hrvatske psihološke komore

ODRŽANA 24. SJEDNICA SKUPŠTINE HPK

03.04.2014

U subotu, 29. ožujka 2014. godine, u prostorima Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba održana je 24. sjednica Skupštine Hrvatske psihološke komore na kojoj su usvojeni Izvještaj o radu Komore i Financijsko izvješće za 2013. godinu, donijeta je Odluka o visini članarine za 2014. godinu, te Plan rada i Financijski plan za 2014. godinu. Navedeni dokumenti dostupni su Vam u rubrici Odluke, nakon što se preko korisničkog računa logirate na web-stranice Komore.

Također, usvojen je novi Program edukacije za stjecanje posebne dopusnice za obavljanje psihološke djelatnosti u medicine radate je usvojen Elaborat o posebnim dopusnicama za rad psihologa u palijativnoj skrbi i Program edukacije za stjecanje posebne dopusnice za rad psihologa u palijativnoj skrbi. Navedeni dokumenti dostupni su u rubrici Posebne dopusnice. 

Posebno Vam želimo skrenuti pozornost da su Odlukom o visini članarine za 2014. godinu utvrđene niže članarine za razdoblje od travnja do prosinca o.g. u odnosu na dosadašnje, pa Vas molimo da Vaše uplate uskladite s novom Odlukom. Ukoliko članarinu plaćate obustavom od plaće, u rubrici Obrasci dostupna Vam je nova Izjava o prihvaćanju obveze plaćanja mjesečne članarine za Hrvatsku psihološku komoru, koju dostavljate poslodavcu, odnosno nadležnoj službi za obračun plaće.

Također, koristimo priliku podsjetiti Vas na obvezu redovitog i pravovremenog dostavljanja svih promjena podataka u Registru članova (osobnih podataka, podataka o prebivalištu, zaposlenju te kontakt-podataka poput brojeva telefona i posebno e-maila).

I na kraju, zahvaljujemo ravnateljici, te kolegicama i kolegama Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba na susretljivosti i dopuštenju korištenja prostora Poliklinike za održavanje sjednice Skupštine, kao i na pomoći prilikom organizacije i rada Skupštine. Posebno se zahvaljujemo svim sudionicima Skupštine na sudjelovanju u radu i raspravi tijekom održavanja sjednice.

Srdačno,

Hrvoje Gligora
predsjednik Hrvatske psihološke komore

OBJAVLJENE SMJERNICE ZA PROVOĐENJE MEDICINSKIH PREGLEDA

14.11.2013

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu objavio je Praktične smjernice za provođenje medicinskih pregleda radnika kod kojih zbog uvjeta rada postoji veća mogućnost oštećenja zdravlja u kojima je, između ostalog definirana i uloga psihologa u tom području. U izradi Smjernica surađivali su i članovi Stručnog razreda psihologa u medicini rada HPK.

Više..

UNAPRIJEĐEN POLOŽAJ PSIHOLOGA U SUSTAVU ZDRAVSTVA

13.11.2013

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje donio je 23. listopada 2013. odluku (objavljenu u NN 128/2013.) prema kojoj je izmijenjena i dopunjena Odluka o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. U skladu s tim, umjesto dosadašnjih usluga dijagnostičke psihologije, kraćeg psihodijagnostičkog intervjua te prikupljanja podataka psihološkim dijagnostičkim postupcima i metodama, novom odlukom odobrene su slijedeće usluge psihologa u okviru dijagnostičko-terapijskih postupaka:

Više..

ODRŽANA 21. GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA

12.11.2013

Najavom iduće, završena je ovogodišnja konferencija hrvatskih psihologa koja je u Zagrebu od 06. do 09. studenog okupila više od 500 sudionika. Središnja tema ovogodišnje konferencije bila je 'Suvremeni izazovi psihologije rada i organizacijske psihologije', a na konfrenciji je prezentirano pet pozvanih predavanja, 59 usmenih izlaganja, 23 postera, 8 radionica, 15 okrugla stola, 11 simpozija, 58 usmenih izlaganja u okviru simpozija, 5 sastanaka stručnih sekcija i 3 predstavljanja knjiga.

Na svečanosti otvaranja konferencije, Nagrada Snježana Biga-Friganović za 2013. godinu dodijeljena je prof.dr.sc. Nataši Jokić-Begić, a Zahvalnice za značajan doprinos radu i djelovanju Hrvatske psihološke komore ove su godine dobili: Hrvatsko psihološko društvo, Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te kolegica Marina Štimac kojima još jednom upućujemo srdačne čestitke.

Tijekom konferencije održana je i 23. sjednica Skupštine Hrvatske psihološke komore na kojoj je za članicu Upravnog odbora izabrana Iva Žegura, dana je informacija o aktivnostima Komore za prvih deset mjeseci ove godine te su usvojene izmjene Statuta Komore u dijelu koji se odnosi na nadležno ministarstvo.

Iduća, 22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa održat će se od 05. do 08. studenog 2013. godine u Rovinju.

Obavijest

03.07.2013

U rubrici Vijesti - HPK objavljeni su dopisi upućivani Ministarstvu zdravlja i Vladi Republike Hrvatske vezano uz reguliranje statusa kliničkih psihologa, te dopis upućen Ministarstvu zdravlja s primjedbama na Pravilnik o zdravstvenim pregledima za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja (NN 22/13), a dostupni su Vam nakon što se preko korisničkog računa logirate na web stranice Komore.

Suradnja s Udrugom profesionalnih vozača Convoy

05.06.2013

Stručni razred psihologa u medicini rada uspostavio je suradnju s Udrugom profesionalnih vozača Convoy. U zajedničkom djelovanju u tom području nastojimo stalno širiti spektar aktivnosti na obostranu korist. Više...

Održana 22. sjednica Skupštine Hrvatske psihološke komore

25.03.2013

U subotu, 23. ožujka 2013. godine, održana je 22. sjednica Skupštine Hrvatske psihološke komore. Na sjednici je usvojeno Izvješće Nadzornog odbora za 2012. godinu, te Izvješće o radu i Financijsko izvješće Komore za 2012. godinu.  
Više..

OBAVIJEST O NOVOJ ADRESI HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE

29.06.2012

Obavještavamo članove Hrvatske psihološke komore i naše suradnike, kako je od 02.07.2012. godine nova adresa Hrvatske psihološke komore IBLEROV TRG 9, ZAGREB, te vas molimo da za svu korespodenciju koristite našu novu adresu.

U tjednu od 02. do 06. srpnja 2012. godine, Tajništvo Komore će biti zatvoreno za stranke zbog preseljenja.

Zahvaljujemo se na razumijevanju, a o novostima ćemo izvještavati putem naših elektronskih medija.

Hrvatska psihološka komora

ODRŽANA 20. SJEDNICA SKUPŠTINE HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE

26.03.2012

U subotu, 24. ožujka 2012. godine, u prostorima Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba održana je 20. sjednica Skupštine Hrvatske psihološke komore na kojoj su usvojeni Izvještaj o radu Komore i Financijsko izvješće za 2011. godinu, donijeta je odluka o visini članarine za 2012. godinu, te Plan rada i Financijski plan za 2012. godinu.

Osim toga, održani su i izbori za tijela Komore, te su tajnim glasovanjem izabrani:

- u Upravni odbor: Andreja Bogdan, Ingrid Cippico i Sanja Mršić Husar,

- u Nadzorni odbor: Daniel Antunović, Gorana Hitrec, Gordana Kuterovac Jagodić, Margareta Mesić i Martina Ožanić Jukić,

- u Etički odbor: Jadranka Čačić Masnjak, Jasminka Despot Lučanin, Marina Grubić, Vesna Ivasović i Mirjana Pernar,

- u Sud časti I. stupnja: Andreja Brajša Žganec, Ljiljana Kaliterna Lipovčan, Jelena Mustapić, Ida Šintić Verem i Amir Zulić, te

- u Sud časti II. stupnja: Valerija Hauptfeld, Biserka Jakšić, Damir Lučanin, Dalibor Mesić i Daria Vuger Kovačić.

Izabranim kolegicama i kolegama čestitamo na izboru, a 21. sjednicu Skupštine Komore najavljujemo za studeni ove godine u Dubrovniku tijekom 20. godišnje konferencije hrvatskih psihologa.

Koristimo priliku zahvaliti se ravnateljici, te kolegicama i kolegama Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba na susretljivosti i dopuštenju korištenja prostora Poliklinike za održavanje sjednice Skupštine, kao i na pomoći prilikom organizacije i rada Skupštine.

Hrvoje Gligora
predsjednik Hrvatske psihološke komore

Dobrodošli na nove web stranice HPK

18.04.2011


Cijenjene kolegice i kolege,
cijenjeni suradnici i posjetitelji naših stranica,

dobrodošli na nove web stranice Hrvatske psihološke komore!

Na novi dizajn i reorganizaciju sadržaja odlučili smo se kako bi Vam informacije o nama i našem radu učinili što dostupnijima, te se nadamo da će Vam se novi dizajn i koncept svidjeti te da ćete nas posjećivati sve češće i aktivno sudjelovati u daljnjem razvoju naših stranica s Vašim komentarima, pohvalama i kritikama.

Dosadašnji registrirani korisnici naših web stranica svom korisničkom računu pristupaju sa dosadašnjim korisničkim imenom i članskim brojem kao lozinkom, nakon čega lozinku mogu promijeniti.

Članovi koji nemaju korisnički račun, otvaranje korisničkog računa mogu zatražiti e-mailom, nakon čega će primiti podatke za login na stranice.

Ugodan boravak na novim stranicama želi Vam

Hrvatska psihološka komora

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2