U Zadru održana prva Studentska ljetna škola HPD-a

U periodu od 22. do 25. kolovoza 2018. u Zadru je održana prva Studentska ljetna škola HPD-a. Studentska ljetna škola HPD-a je projekt koji je pokrenut unutar studentske sekcije HPD-a Psihomnia s ciljem umreživanja studenata psihologije na području RH, osnaživanja istraživačkog duha, spoznaje novih informacija te time svime jačanje psihologije kao znanosti i njena popularizacija. Voditeljica Ljetne škole je Valerija Posavec.

Zamisao organizatora ovog projekta bila je izrada istraživanja vezanih za jednu unaprijed određenu krovnu temu te osim toga i slušanje predavanja te sudjelovanje na radionicama koje su povezane sa samom krovnom temom.

Za prvu Studentsku ljetnu školu HPD-a bila odabrana krovna tema Kvaliteta života kroz životni vijek - izazovi i preporuke . Orijentirajući se na pozitivne aspekte ljudskog ponašanja, polaznici ljetne škole imali su priliku slušati raznolika predavanjima koja su im nastojala približiti pozitivnu psihologiju kroz ova četiri dana.

Prvi dan ljetne škole polaznicima je zamjenica predsjednice HPK Gordana Kamenečki, klinička psihologinja, predstavila rad Hrvatske psihološke komore. Istaknuta je važnost rada komore u svrhu unaprijeđenja psihološke djelatnosti kao regulirane profesije u službi javnosti. Polaznici Ljetne škole pokazali su interes za navedenu temu i zaključno je predloženo da se studentima tijekom studija (završna godina) kroz predavanje približi rad Hrvatske psihološke komore.

Predavači na Ljetnoj školi bili su i: dr.sc. Vladimir Takšić,  dr. sc. Zvjezdan Penezić, dr.sc. Jelena Ombla, psihoterapeutkinje Margareta Mesić, Marina Nekić, Ana Uranija, Katica Burić Ćenan.

Od 17 polaznika ljetne škole izrodilo se 7 tematski različitih istraživanja povezanih sa pozitivnom psihologijom. Mnoga od ovih istraživanja nisu još bila provođena na području Hrvatske te su neki od konstrukata koje polaznici namjeravaju istražiti relativno novi.

Dojmovi polaznika:

Generalni dojam Studentske ljetne škole je odličan! Prije nego što sam došao u Zadar, nekako sam najviše sumnjao u ostvarenje cilja povezivanja studenata psihologije iz RH. Možda zato jer sam mislio da ćemo svi biti isključivo koncentrirani na vlastita istraživanja i kako ih poboljšati. No prevario sam se. Mislim da sam dobio prijatelje i kolege za život pa gdje god da ih sretnem, na kojoj god konferenciji ili nečemu drugom, bit će mi drago sjesti, popričati i vidjeti kako svatko od njih/nas napreduje.

Iskustvo je nadmašilo sva moja očekivanja! Radionice su predivno osmišljenje, predavanja informativna i zanimljiva, profesori su stručni, pristupačni, veseli i otvoreni.

Društvo je bilo PREDIVNO! Svi smo se sprijateljili te osobno imam osjećaj kao da sam stekla prijatelje do kraja života.
Sve u svemu, jedno predivno iskustvo!!


Upravni odbor Hrvatske psihološke komore čestita sudionicima Studentske ljetne škole HPD-a na inicijativi o pokretanju projekta, kao i na vrlo konstruktivnom radu.

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2