ODRŽANA 20. GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA – AKTIVNOSTI KOMORE NA KONFERENCIJI

               

Poštovane kolegice i kolege,

kao što vam je već poznato, od 07. do 10. studenog u Dubrovniku je održana jubilarna, 20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa, u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i suorganizaciji Hrvatske psihološke komore i Društva psihologa Dubrovnika. Konferenciju na kojoj je sudjelovalo više od 600 psihologa otvorila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, a predsjednik Komore Hrvoje Gligora u svojem je pozdravnom govoru istaknuo kako je zajedništvo temelj svake obitelji, pa tako i naše profesionalne, te je ukazao kako se zajedništvom stvaraju nove vrijednosti i tradicije – ove godine to je bila 20. godišnjica našeg najvećeg strukovnog okupljanja, a iduće obilježavamo tri značajna jubileja: 60. godišnjicu od utemeljenja Hrvatskog psihološkog društva, 10 godina od donošenja Zakona o psihološkoj djelatnosti i 10. godišnjicu utemeljenja Hrvatske psihološke komore.

O samoj konferenciji čitat ćete još na web stranicama Društva i Komore, te u našim tiskovinama, a ovdje želimo dati pregled dviju aktivnosti kojima je Komora sudjelovala u Programu Konferencije.

SIMPOZIJ 'EUROPSKA REGULACIJA PROFESIJA I ULOGA KOMORE' održan je 08.11., na kojem je središnje izlaganje o europskim iskustvima reguliranja profesija održala prof.dr. Hana Horak s Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. O definiranju i značajkama profesije, te EuroPsy Certifikatu govorio predsjednik Komore Hrvoje Gligora, a o implementaciji EuroPsy Certifikata u Hrvatskoj predsjednik Hrvatskog psihološkog društva Josip Lopižić. O studiju psihologije kao temelju EuroPsy certifikacije govorili su predstavnici pet studija psihologije: prof.dr.sc. Željka Kamenov s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Zvjezan Penezić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Zoran Sušanj s Odsjeka za psihologiju riječkog Filozofskog fakulteta, prof.dr.sc. Jasminka Despot-Lučanin s Odsjeka za psihologiju Hrvatskih studija, te dr.sc. Ana Kurtović s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku. Prof.dr.sc. Nataša Jokić-Begić osvrnula se na EuroPsy Certifikat za područje psihoterapije, prof.dr.sc. Zoran Sušanj za područje organizacijske i psihologije rada, a prof.dr.sc. Krunoslav Matešić o standardima upravljanja kvalitetom kod primjene psihodijagnostičkih postupaka u području industrijske/organizacijske psihologije. Odvjetnik Hrvatske psihološke komore Berislav Živković informirao je sudionike o kazneno-pravnim aspektima profesionalne tajne kao obilježja psihološke profesije, a Simpozij je završio osvrtom prof.dr.sc. Andreje Brajše-Žganec na etiku psihološke djelatnosti u Hrvatskoj uz komparaciju s europskim iskustvima.

STRUČNI RAZRED ZA PSIHOLOGE U MEDICINI RADA i STRUČNI RAZRED ZA KLINIČKU PSIHOLOGIJU održali su okrugle stolove s tematikom vezanom uz probleme i izazove u ovim područjima rada psihologa.

U petak, 09.11. održana je 21. SJEDNICA SKUPŠTINE HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE na kojoj je kolegici Andreji Brajši-Žganec dodijeljena Nagrada Snježana Biga-Friganović za 2012. godinu, zahvalnice Komore ove su godine dobili Valerija Hauptfeld i Ljubomir Kačić, a na Skupštini su podijeljene i prve potvrde o priznavanju statusa klinički psiholog. U radnom dijelu Skupštine predsjednik Komore Hrvoje Gligora dao je informaciju o aktivnostima Komore od posljednje sjednice Skupštine, a predsjednica Nazornog odbora prof.dr.sc. Gordana Kuterovac-Jagodić predstavila je Anketu o zadovoljstvu radom Komore za 2012. godinu. Raspravljene su i usvojene dopune Pravilnika o stručnom usavršavanju te je uvedena kategorija 'domaćeg skupa s međunarodnim sudjelovanjem' te broj bodova koji se na takvim skupovima dodjeljuju pozvanim predavačima, te aktivnim i pasivnim sudionicima. Skupština je završila izmjenama Statuta Komore gdje je preciznije definiran način određivanja disciplinskog tužitelja.

O svim ovim događajima ćemo detaljnije i opširnije izvijestiti u idućem broju časopisa Psiholog, a na kraju čestitamo Programskom i Organizacijskom odboru Konferencije te organizatoru – Hrvatskom psihološkom društvu na uspješno organiziranoj i sadržajnoj Konferenciji, svim dobitnicima nagrada i priznanja i Komore i Društva čestitamo na priznanjima koja im je dodijelila naša profesija, a sudionicima konferencije zahvaljujemo na sudjelovanju i doprinosu u radu Konferencije. Domaćinima veliko hvala za ugodne, vesele i korisne dane u Dubrovniku! Sve vas pozivamo na iduću, 21. godišnju konferenciju hrvatskih psihologa, o čemu će vas uskoro detaljnije obavijestiti organizatori.

Srdačno,

Hrvatska psihološka komora

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2