PREDSTAVLJEN NACRT NACIONALNE STRATEGIJE ZDRAVSTVA ZA RAZDOBLJE OD 2012. DO 2020. GODINE

 

 

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić predstavio je na tečaju Mediji i zdravlje 28. lipnja u Grožnjanu Nacrt nacionalne strategije zdravstva za razdoblje od 2012. do 2020. godine  koja će odrediti smjer razvoja hrvatskog zdravstvenog sustava u idućih osam godina.

Na tečaju Mediji i zdravlje, koji se održava u sklopu Motovunske ljetne škole od 27 do 29. lipnja, sudjeluju liječnici i novinari, predstavnici zdravstvenih ustanova i udruga pacijenata, strukovnih komora i sindikata te farmaceutskih tvrtki. Među sudionicima su i predsjednik Hrvatske psihološke komore Hrvoje Gligora, članice Upravnog odbora HPK Andreja Bogdan i Sanja Mršić Husar, te tajnica Komore Teuta Barušić.

Ključni instrument razvoja zdravstva, prema Nacrtu strategije, jest informatizacija kojom će se ostvariti bolja povezanost i komunikacija svih sudionika u zdravstvu, s pacijentom u središtu. Praćenje i poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, nadzor rada i učinkovitosti zdravstvenih ustanova, rješavanje problema lista čekanja i razvoj telemedicinskih usluga samo su neki od očekivanih rezultata informatizacije u zdravstvu, za koju se u budućnosti planiraju značajnija ulaganja iz zdravstvenog proračuna, ali i iz fondova Europske unije.

Među prioritetima navedenima u nacrtu Strategije su jačanje ljudskih resursa u zdravstvu. Podaci prikazani u dokumentu ukazuju na zabrinjavajući manjak zdravstvenih djelatnika, osobito liječnika i medicinskih sestara, koji bi se u idućim godinama mogao još i pogoršati. Neke od predloženih mjera su definiranje kompetencija i omogućavanje preuzimanja zadataka u skladu s višom razinom postignutog obrazovanja zdravstvenih djelatnika, omogućavanje rada zdravstvenim djelatnicima i nakon dobi za umirovljenje te uvođenje obveze do dvije godine rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao uvjet za samostalni rad liječnika.

Nacrt strategije predviđa reorganizaciju ustroja zdravstvenih ustanova u smislu funkcionalnog  povezivanja domova zdravlja, liječnika obiteljske medicine u koncesiji, dnevnih bolnica i specijalističko-konzilijarne bolničke službe. Cilj je rasteretiti dio bolničkih kapaciteta za akutno liječenje i preusmjeriti ih na kronično liječenje. U nacrtu se posebno ističe potreba razvoja palijativne skrbi u Hrvatskoj.

U bolničkom sustavu postoji dosta prostora za poboljšanje financijske i energetske učinkovitosti, a među predloženim mjerama su osnivanje regionalnih mreža bolnica, građevinske preinake, objedinjena bolnička nabava, te razdvajanje financijsko-organizacijskog od medicinskog upravljanja. Za detaljno planiranje konkretnih aktivnosti i reorganizacije planira se izrada Master plana bolnica.

Ostali prioriteti navedeni u Nacrtu strategije uključuju poticanje kvalitete u zdravstvenoj zaštiti kroz akreditaciju ustanova i izradu kliničkih smjernica, jačanje preventivnih aktivnosti, očuvanje financijske stabilnosti zdravstva kroz razvoj privatnih dopunskih osiguranja, kao i važnost preuzimanja osobne odgovornosti građana za vlastito zdravlje.

Tekst Nacrta strategije pročitajte na web stranici Ministarstva zdravlja (www.zdravlje.hr), a do 20. srpnja, dokad traje javna rasprava, možete uputiti svoje komentare, primjedbe i prijedloge. S obzirom da u ime Hrvatske psihološke komore također planiramo poslati komentare i prijedloge, molimo članove Komore da pošalju svoje prijedloge na Nacrt Strategije elektronskom poštom na adresu hpk@psiholoska-komora.hr, s naslovom Prijedlog/komentar na Nacrt Strategije, do 12. srpnja 2012. godine, na čemu se unaprijed zahvaljujemo.

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2