Priopćenje Hrvatske psihološke komore

Sustav socijalne skrbi jedan je od najosjetljivijih i najsloženijih sustava koji štiti prava svih ugroženih skupina. Rad u takvom sustavu pred djelatnike stavlja specifične zahtjeve sustava, ali i struke. Hrvatska psihološka komora u skladu sa svojim ovlastima nadzire rad i stručno usavršavanje psihologa u Hrvatskoj, u svim sustavima, pa tako i u socijalnoj skrbi, s ciljem osiguravanja stručne pomoći korisnicima, te štiteći dignitet i dostojanstvo psihološke struke.

U sustavu socijalne skrbi zaposleno je u centrima za socijalnu skrb i različitim ustanovama oko 500 psihologa. U sustavu koji obavlja iznimno teške i složene poslove, psiholozi zajedno sa socijalnim radnicima, pravnicima i svim ostalim stručnim radnicima rade u vrlo teškim uvjetima, pružajući stručnu podršku svojim  korisnicima u rješavanju njihovih brojnih teškoća u složenim životnim situacijama.

Zbog navedene složenosti sustav nije savršen i podložan je stalnim promjenama. Psihološka struka ima značajnu ulogu u sustavu socijalne skrbi, te Komora nastoji poticati stručnost svojih članova prema najvišim standardima struke. S obzirom na navedeno, mišljenja smo da generalizacija svih psihologa ne pridonosi kvaliteti psiholoških usluga i narušava povjerenje korisnika u cjelokupan sustav.

Upravni odbor Hrvatske psihološke komore

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2