Čestitka

Poštovane članice i članovi Hrvatske psihološke komore,

Iza nas je za mnoge najneobičnija godina njihova života koja je donijela brojne promjene u privatnim životima i značajno promijenila naš profesionalni angažman i poslove koje obavljamo na svojim radnim mjestima. Nije se jednostavno osvrnuti na proteklu godinu koja je bila puna neizvjesnosti i nepredvidivih situacija uz stalno prisutnu visoku razinu stresa koja na kraju završava bez uobičajenih tradicionalnih rituala, domjenaka, adventskih gužvi i obiteljskih okupljanja.

Pandemija COVID 19 koja nas je zahvatila krajem veljače 2020. godine, a kasnije i potres u Zagrebu i okolnim županijama 22. ožujka 2020., postavila je brojne izazove na koje je struka trebala odgovoriti u kratkom vremenu. Polovicom ožujka Hrvatska psihološka komora organizirala je, u suradnji sa županijskim društvima psihologa i podršku Hrvatskog psihološkog društva, Mrežu telefona za psihološku pomoć s 25 linija koje su 24 sata bile dostupne građanima, počela s prikupljam savjeta i preporuka za ranjive skupine stanovništva u priručniku Koronavirus i mentalno zdravlje koji je dostupan na mrežnoj stranici naše Komore, te uspostavila dobru suradnju sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske i medijima. Zahvaljujem svim psiholozima koji su se kao volonteri uključili u pružanje psihološke podrške građanima u kriznoj situaciji te svojim savjetima i preporukama doprinijeli normalizaciji života u promijenjenim životnim okolnostima.

Zahvaljujem kolegicama i kolegama u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na stručnoj podršci, pripremi priručnika za telefonsko savjetovanje, edukaciji za psihologe volontere Mreže u travnju 2020., kao i na suradnji u pripremi i objavi priručnika Povezani: telefonsko i e-savjetovanje u suočavanju s pandemijom COVID-19 i njenim posljedicama. Također, zahvaljujem i Hrvatskom društvu za superviziju i organizacijski razvoj na pružanju stručne supervizijske podrške volonterima Mreže.

Mreža telefona za psihološku pomoć HPK-HPD još uvijek je aktivna i do sada je pružila psihološku pomoć i podršku više od 2.500 građana, a u studenom su izdvojene dvije telefonske linije za pružanje psihološke pomoći zdravstvenim radnicima. Priručnik Koronavirus i mentalno zdravlje preuzet je sa stranica Komore više od 25.000 puta od strane građana i institucija, a priprema se i njegovo tiskano izdanje.

Tijekom listopada i studenog ove godine provedene su mnoge aktivnosti u skladu s kampanjom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade MRMSOSP  „BRINI O SEBI – BUDI  DOBRO – proŽIVI COVID”, u kojoj je naša Komora sudjelovala u šest konferencija koje je ovaj Ured organizirao s mladima u različitim srednjim školama u Republici Hrvatskoj, a od siječnja 2021. godine u okviru kampanje SDUDM bit će aktivirane Linije za psihološku podršku mladima na kojima će biti dežurni naši članovi. Zahvaljujem i njima na dosadašnjoj suradnji kao i Hrvatskoj gospodarskoj komori i Agenciji za zaštitu osobnih podataka te svim Komorama u zdravstvu na uključivanju u aktivnosti KOKOZ-a, mogućnosti da sudjelujemo u organizaciji  2. kongresa KOKOZ-a i 4. kongresa medicinskog prava, te kampanji za cijepljenje protiv COVID 19.

Proteklih nekoliko mjeseci provedena su brojna istraživanja i objavljen velik broj stručnih i znanstvenih radova u kojima su vodeću ulogu imali Odsjeci za psihologiju svih naših Studija, a čiji su rezultati doprinijeli skretanju pozornosti struke na potrebu za brigom o mentalnom zdravlju, pri čemu je značajan angažman i studenata psihologije na svim Odsjecima. Suradnja psihološke akademske zajednice, stručne i opće javnosti u ovom je razdoblju bila iznimna. Velik korak u promociji mentalnog zdravlja i pružanju pomoći u kriznim situacijama učinili su studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu okupljeni oko projekta Kako si?.

Nemoguće je navesti sve aktivnosti u koje su se psiholozi, studenti psihologije i njihovi profesori uključili u svojim sredinama, na radnim mjestima i u medijima s nastojanjem da doprinesu sprječavanju širenja pandemije, ublažavanju psihičkih posljedica i normalizaciji života.

Možemo biti ponosni na učinjeno, a zadovoljni jer je angažman struke prepoznat i u društvu: u travnju smo od strane Ureda predsjednika Republike Hrvatske zajedno s drugim strukama koje su dale svoj iznimni doprinos u početku krize bili pozvani na razgovor s Predsjednikom RH, a u prosincu je Komora, kao i svi volonteri Mreže, dobila priznanje Volonterskog centra Zagreb za krizno volontiranje, a dodijelila i pojedinačne zahvalnice volonterkama Mreže.

Brojni su psiholozi iz sustava obrazovanja ove godine dobili niz priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja čemu je zasigurno doprinio i njihov angažman u prilagodbi na online nastavu i promijenjene životne okolnosti učenika, nastavnika i roditelja na čemu im i ovom prilikom čestitamo.

Zadovoljni smo i uključivanjem psihologa u Stručno-operativni tim za podršku Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, kao i dobrom suradnjom s medijima, od nacionalnih TV kuća do svih lokalnih medija.Svim psiholozima čestitam na profesionalnim istupima u javnosti, a medijima zahvaljujem na pozornosti i mogućnosti da naše preporuke budu dostupne javnosti.

I na kraju, zahvaljujem i djelatnicima Tajništva Hrvatske psihološke komore na iznimnom trudu koji su uložili u praćenje aktivnosti Komore i njenih članova u aktivnostima vezanim za zdravstvenu krizu izazvanu COVID-om 19. Ovih dana na adresu Hrvatske psihološke komore dolaze čestitke iz brojnih institucija, ustanova i udruga s kojima smo uspješno surađivali tijekom godine zahvaljujući i njihovom nesebičnom doprinosu.

Pred nama je neizvjesna godina i nalazimo se u situaciji u kojoj smo svi pozvani da na radnim mjestima i svojim angažmanom u aktivnostima civilnog i privatnog sektora kao i u medijima, doprinesemo ublažavanju psihičkih posljedica zdravstvene krize i normalizaciji života svih građana kao što smo to činili i do sada.

Želim Vam sretan Božić i mirne blagdane u krugu Vaših obitelji, dobro zdravlje i uspješan rad u nadolazećoj godini. Vjerujem da ćemo uz zajedništvo, međusobno uvažavanje i podršku, savladati  sve izazove koji nas očekuju u godini pred nama i ostvariti svoje profesionalne ciljeve, misleći pri tom na druge kojima je naša pomoć potrebna. 

Andreja Bogdan, predsjednica Hrvatske psihološke komore
 POKRENI VIDEO

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2