OBAVIJEST O AKTIVNOSTIMA HPK-e VEZANO ZA PANDEMIJU

Poštovane kolegice i kolege, članice i članovi Hrvatske psihološke komore,

u posljednja tri tjedna suočavamo se s epidemijom corona virusa i iznimnim naporom zdravstvenog sustava i svih relevantnih društvenih institucija u sprječavanju širenja epidemije i ublažavanju njenih posljedica. Infodemija, širenje dezinformacija na koju je upozorila i Svjetska zdravstvena organizacija širi se brže nego epidemija virusom.

Doprinos naše struke od velikog je značaja u tim nastojanjima,te svima Vama koji ste angažirani u svojim ustanovama, udrugama i lokalnim zajednicama zahvaljujem na pravodobnom uključivanju i angažmanu.

Infodemija, širenje dezinformacija na koju je upozorila i Svjetska zdravstvena organizacija širi se brže nego epidemija virusom. Nastupi psihologa u medijima na državnoj i lokalnoj razini doprinose uspostavljanju ravnoteže, pridržavanju mjera Nacionalnog stožera i normalizaciji života naših sugrađana u nastalim okolnostima te svakog od Vas pozivam na maksimalnu odgovornost za javnu riječ. Zahvaljujem i čestitam svim kolegicama i kolegama na profesionalnim istupima u medijima.

Kako poslušnost nije u ljudskoj prirodi, a promjene u uobičajenom životnom ritmu izvor dodatnog stresa, mnogim građanima potrebna je potpora kako bi pronašli najbolji način na koji će u svojim obiteljima, radnom okruženju i kao pojedinci, funkcionirati u skladu s novonastalom situacijom i preporukama Nacionalnog stožera. Posebnu pozornost posvećujemo onima čiji su adaptacijski kapaciteti nedostatni ili već iscrpljeni: ljudima u samoizolaciji, djeci, kroničnim bolesnicima, osobama starije životne dobi koji se teže prilagođavaju izolaciji, ograničenju kontakata i kretanja te mladima koji i u ovoj situaciji mogu iskazivati nerealnu optimističnost. O svima nama ovisi koliko dugo će epidemija trajati i kakve će biti njene posljedice.

Hrvatska psihološka komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i županijskim društvima psihologa, danas pokrenula mrežu zatelefonsko savjetovanje. Za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju osigurali smo pet telefonskih linija u suradnji sa Zagrebačkim psihološkim društvom. Zahvaljujem svim županijskim koordinatorima i svim psiholozima i psihologinjama koji su se volonterski uključili u telefonsko savjetovanje.

Zahvaljujem Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrom telefonu na Priručniku za stručnjake mentalnog zdravlja o specifičnostima telefonskog savjetovanja uslijed pandemije  Halo, pomozite!, vjerujemo da će Vam biti od pomoći. Preuzmite priručnik ovdje.

Pozivam Vas da tekstove koje objavljujete dostavljate na mail teuta.barusic@psiholoska-komora.hr kako bismo ih mogli objavljivati i učiniti dostupnima svim kolegicama i kolegama kojima je potrebna stručna podrška i smjernice za rad u kriznoj situaciji.

Vjerujem da ćemo stečenim iskustvom u ne tako davnom Domovinskom ratu i dodatnim angažmanom koji se od naše struke očekuje u ovom trenutku te osobnom i profesionalnom odgovornošću,odgovoriti izazovima koji nam predstoje u sljedećem periodu.

Čuvajte sebe i svoje bližnje. Budite potpora drugima!

Andreja Bogdan, predsjednica HPK

 

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2