Svečano obilježena 15. godišnjica osnivanja Hrvatske psihološke komore

U petak 18. listopada 2019. godine u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti svečano smo obilježili 15. godišnjicu osnivanja Hrvatske psihološke komore. U suvremenom društvu kvalitetno i učinkovito pružanje profesionalnih usluga pridonosi ostvarenju temeljnih društvenih vrijednosti, a u pružanju javnih usluga i u procesu oblikovanja javnih politika, iznimno važnu ulogu imaju profesije i njihova udruženja. U Republici Hrvatskoj zakonom je predviđeno osnivanje profesionalnih udruženja u pojedinim strukama u obliku komora. Takav organizacijski oblik svojim posebnim obilježjima, samoregulacijom te javnim i drugim ovlastima kojima raspolaže,  osigurava ostvarenje javnog interesa u obavljanju niza različitih profesionalnih usluga, unaprjeđuje interese svojih članova i razvoj struke u cjelini. Hrvatska psihološka komora osnovana je 2004. godine, a prvi Zakon o psihološkoj djelatnosti bio je donesen u studenom 2003. godine.

 

Svečanost povodom 15. godišnjice osnivanja Hrvatske psihološke komore pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića održavala se dva dana nakon što je u Narodnim novinama objavljen novi Zakon o psihološkoj djelatnosti koji je na snagu stupio 24. listopada ove godine. Pozivu na godišnjicu odazvali su se brojni uzvanici: doc. dr. sc. Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice RH, posebni savjetnik za zdravstvo i sport, doc. dr. sc. Ines Strenja, predsjednica Odbora za zrdavstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, brigadir Anto Zelić, savjetnik za vojna pitanja, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, Sanja Horvatić, savjetnica ministrice, izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak, Ivana Đerek Dubravčić, dr. med., izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU i redoviti profesor neurologije u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu te predsjednica Međunarodnog instituta za zdravlje mozga, Vedrana Stecca, glavna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Tanja Žaja, načelnica Sektora za koordinaciju reformskih procesa i modernizaciju sustava socijalne skrbi Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marijan Gašparac, načelnik Sektora za nabavu i informatičku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Mirjana Matov, voditeljica Službe za nomotehničke poslove i procjenu učinaka propisa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ivana Šmit, dr. med., dopredsjednica Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Ljiljana Pintarić Mlinar, predsjednica Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora, Ivan Kristijan Baričević, ekonomski savjetnik, predstavnik Udruge poslodavaca u zdravstvu, Lea Maričić, predstavnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, doc. dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica Poliklinike SUVAG, Renata Ćorić Špoljar, predstavnica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Sanda Puljiz - Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, Josip Lopižić, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva, Marko Vrtovec, predsjednik Društva psihologa Slovenije, dr. sc. Feodora Stipoljev, predsjednica Hrvatskog društva biologa u zdravstvu, dr. sc. Hrvoje Hršak, predstavnik Hrvatskog društva za medicinsku fiziku, doc. dr. sc. Ljiljana Pačić- Turk, pročelnica Odjela za psihologiju Katoličkog Sveučilišta, bivša predsjednica HPK, i dr. sc. Mladen Havelka, bivši predsjednik Hrvatskog psihološkog društva, supotpisnik Odluke o osnivanju Hrvatske psihološke komore 2003. godine.

Nakon obraćanja predsjednice Hrvatske psihološke komore Andreje Bogdan, supotpisnika Odluke o osnivanju Hrvatske psihološke komore dr. sc. Mladena Havelke i doc. dr. sc. Ljiljane Pačić Turk koja je bila predsjednica Hrvatske psihološke komore u mandatu 2005.-2009. godine i pozdravnih govora uzvanika, dodijeljena je bista Nagrade Snježana Biga Friganović njenoj  obitelji, suprugu Zvonimiru Friganović i kćeri Magdaleni Friganović. Bila je to prigoda da se iskaže puno poštovanje prema prvoj predsjednici Hrvatske psihološke komore koja je stvorila temelje  njenog postojanja te ćemo se ukratko podsjetiti na nju i ovom prilikom.

SNJEŽANA BIGA FRIGANOVIĆ rođena je 1960. godine u Šibeniku. 1983. godine diplomirala je na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 1984. do 1992. radila je kao psiholog u timu medicine rada u Zdravstvenoj stanici TLM-a Šibenik.Od 1992. bila je saborska zastupnica SDP-a (4 mandata). Od 2000. do 2003. bila je predsjednica Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Hrvatskog sabora, a u zadnjem mandatu i potpredsjednica tog Odbora.Kao članica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Europskog vijeća predano je radila u stvaranju prave slike o Hrvatskoj u Europi i svijetu. Za svoj rad odlikovana je Redom hrvatskog trolista.Od 1998. do 2002. bila je članica Upravnog odbora Društva psihologa Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Kao predsjednica Saborskog odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo posebno se angažirala u izradi i donošenju Zakona o psihološkoj djelatnosti 2003. godine. Od studenog 2003. do 22. siječnja 2005. bila je predsjednica Hrvatske psihološke komore i dala izuzetno velik doprinos u procesu ustrojavanja Komore i promicanja psihološke struke.

Njoj u spomen Hrvatska psihološka komora je 2007. godine ustanovila Nagradu „Snježana Biga Friganović“ - koja se dodjeljuje članovima Komore te drugim fizičkim i pravnim osobama  koje su osobito doprinijele organizaciji, radu i razvoju Hrvatske psihološke komore te time dali značajan doprinos unaprjeđenju statusa psihologa u društvu, razvoju i afirmaciji Komore. Idejno rješenje Nagrade „Snježana Biga Friganović“ izradio je  2008. godine akademski kipar Tomislav Kršnjavi (bronca, 22 cm).

Dobitnici i dobitnice ovogodišnje Zahvalnice Hrvatske psihološke komore bili su Tanja Pureta, Snježana Kovač i Sanja Vučetić, članice Povjerenstva za vježbenike HPK, Marina Gulin, predsjedica Povjerenstva za stručna pitanja HPK, Igor Kovač, član Povjerenstva za stručna pitanja HPK, Blanka Žic Grgat, članica Upravnog odbora HPK, Sandra Puljiz Vidović, predsjednica Povjerenstva za donacije i sponzorstva HPK, prof. dr. sc. Lidija Arambašić, članica Stručnog razreda za kliničku psihologiju HPK, doc. dr. sc. Ines Strenja, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, Marija Jelkovac, predsjednica Odbora za zakonodavstvo Hrvatskog sabora, Tanja Žaja, načelnica Sektora za koordinaciju reformskih procesa i modernizaciju sustava socijalne skrbi Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Mirjana Matov, voditeljica Službe za nomotehničke poslove i procjenu učinaka propisa Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike i Marijan Gašparac, načelnik Sektora za nabavu i informatičku podršku Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Ovogodišnja dobitnica Nagrade Snježana Biga Friganović bila je doc. dr. sc. Ljiljana Pačić Turk, predsjednica Hrvatske psihološke komore u mandatu 2005.-2009. godine, za poseban doprinos organizaciji, radu i razvoju Hrvatske psihološke komore, unapređenju statusa psihologa u društvu te razvoju i afirmaciji psihološke djelatnosti. U obrazloženju dodijele nagrade navedeno je da je docentica Pačić-Turk bila pročelnica Sekcije za kliničku psihologiju i Sekcije za zdravstvenu psihologiju Hrvatskog psihološkog društva te njegova potpredsjednica od 2001. do 2004. godine. Također je bila podpredsjednica i predsjednica Hrvatske psihološke komore u periodu od 2004. do 2009. godine.Upravo tih godina dala nemjerljiv i neizbrisiv doprinos donošenju prvog Zakona o psihološkoj djelatnosti, organiziranju preduvjeta za osnivanje Hrvatske psihološke komore i njenom ustrojavanju. U razdoblju od 1985. do 2015. radila je kao psihologinja u Klinici za neurokirurgiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dvadeset i jednu godinu je u nastavnoj djelatnosti kao vanjska suradnica Zdravstvenog veleučilišta i Hrvatskih studija te Hrvatskog katoličkog sveučilišta, na kojem je zaposlena od 2015. Unatrag dvije godine je pročelnica Odjela za psihologiju pri kojem je inicirala osnivanje Studentskog savjetovališta.

Sudjelovala je u znanstvenim projektima, na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. Autorica je i urednica brojnih znanstvenih i stručnih publikacija.

Ovu svečanu priliku iskoristili smo i da bismo se zahvalili i onima koji su u ovih 15 godina dali značajan doprinos u radu Hrvatske psihološke komore. Zahvalnicu povodom 15. godišnjice osnivanja Hrvatske psihološke komore dobili su dr. sc. Mladen Havelka, Hrvoje Gligora, predsjednik HPK 2008.-2016., dr. sc. Predrag Zarevski, zamjenik predsjednika HPK 2005.-2013. godine, Ingrid Cippico, predsjednica Povjerenstva za osnovne dopusnice HPK (2003.-2019.), mr. sc. Valerija Hauptfeld, dr. sc. Daria Vuger - Kovačić, članice Povjerenstva za osnovne dopusnice, Nada Manci, računovotkinja HPK 2003.-2019., Teuta Barušić, tajnik HPK 2004.-2019., dr. sc. Nataša Jokić - Begić, predsjednica i članica  više povjerenstava i stručnog razreda te radnih skupina HPK, mr. sc. Ivan Vračić, predsjednik i član  više povjerenstava i stručnog razreda te  radnih skupina HPK.

Za dugogodišnju suradnju i podršku u radu Hrvatske psihološke komore Zahvalnica se dodijelila i Hrvatskom  psihološkom društvu, Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba i Nakladi Slap.

Svečanom ugođaju svojim su pjesmama doprinijeli članovi klapa Stine, a program je moderirala Aleksandra Ličanin.

Povodom 15. godišnjice osnivanja Hrvatske psihološke komore 18. i 19. listopada 2019. godine održan je i 3. kongres primijenjene psihologije.     

 

     

doc. dr. sc. Tomislav Madžar                      Ivana Đerek Dubravčić

    

dr. sc. Mladen Havelka                             doc. dr. sc. Ines Strenja

   

Josip Lopižić                                          Marko Vrtovec

  

prof. dr. sc. Ljiljana Pintarić Mlinar                  Ivana Šmit

 

  

doc. dr. sc. Ines Strenja                                 Marina Gulin

   

Tanja Žaja                                             Mirjana Matov

      

Marijan Gašparac                  Snježana Kovač

                         

          Magdalena Friganović, doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk i Zvonimir Friganović

     

doc. dr. sc. Ines Strenja i                          akademkinja Vida Demarin i 
prof. dr. sc. Ljiljana Pintarić Mlinar             dr. sc. Mladen Havelka

                               

                                     Marko Vrtovec i Josip Lopižić

    

Klapa Stine                                                  Aleksandra Ličanin

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2