Održan Okrugli stol pod nazivom "Trauma, nasilje i društvo: što se to zbiva u Hrvatskoj?"

Okrugli stol pod nazivom "Trauma, nasilje i društvo: što se to zbiva u Hrvatskoj?" održan je 24. srpnja 2019. u Klinici za psihološku medicinu KBC Zagreb. Okupio je stručnjake iz područja psihologije, sociologije, psihijatrije i socijalnog rada kako bi iznijeli svoje viđenje o toleranciji na nasilje u svim njegovim oblicima u Hrvatskoj. Moderator Okruglog stola bio je dr. Herman Vukušić. Okruglom stolu prisustvovala je i Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Svjedoci smo porasta nasilja u posljednje vrijeme, a naročito je šokantan slučaj dvostrukog ubojstva djelatnika u Centru za socijalnu skrb Đakovo.

Uz svako počinjeno nasilje dolazi i trauma žrtve, a sudionici okruglog stola istaknuli su pitanje traume na radnome mjestu kao problem koji je u Hrvatskoj nedovoljno obrađen, problem koji ne pogađa samo javne službe, nego i poštanske radnike i sve one koji su na radnome mjestu izloženi urbanom nasilju.

Dr. sc. Gordana Buljan Flader, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba podsjetila je da je od 15 do 25 posto djece u Hrvatskoj fizički zlostavljano, svako peto dijete je seksualno zlostavljano, a od 20 do 25 posto djece je emocionalno zlostavljano. Ocijenila je da struke koje su "prve na liniji fronte" - djelatnici vrtića, škola, zdravstvenoga sustava rijetko prijavljuju slučajeve zlostavljanja djece. "Ako zanemarimo slomljeno srce, ako okrećemo glavu na dječje patnje, mi smo definitivno sudionici u zločinu, ali, nažalost, društvena klima je takva da se struka ne poštuje, napadaju se stručnjaci koji prijavljuju i reagiraju. U sustavu je potrebno više hrabrosti i građanske odgovornosti, ali, isto tako, mi stručnjaci očekujemo da političke elite stanu iza nas", istaknula je Buljan Flander. 

Kao predstavnica HPK na okruglom stolu sudjelovala je Gordana Kamenečki, mr. spec. klinički psiholog, zamjenica predsjednice HPK. Istaknula je da problemu nasilja treba pristupiti kroz prevenciju i penalizaciju. Od najranije dobi djecu treba odgajati u zdrave i samopouzdane ljude koji će nasilje doživljavati kao nepoželjno, jer je u svim segmentima društva prisutna gratifikacija agresivnog i nasilnog ponašanja. Također je istaknula je u smanjivanju nasilnog ponašanja vrlo važna i penalizacija počinitelja.

Stručnjaci su se složili da je potrebna veća međuresorna suradnja kako bi cijeli sustav bolje djelovao te da je u društvu nasilje gratificirano, a ne penalizirano. Upozorili su medije da trebaju temeljito provjeriti informacije s mjerodavnim institucijama te da medijski ne eksponiraju počinitelje zločina jer to može druge potaknuti na nasilje. Problematizirali su i sporost pravosuđa i policije, male ili nikakve kazne za počinitelja zločina, a društvo i struku pozvali su na vlastitu odgovornost.(Izvor: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku)

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2