„DOBAR DAN! KAKO STE?“-Akcija Mjerenja raspoloženja održana 21. veljače u Krapini

Zainteresirani građani mogli su ispuniti kratki anketni upitnik te za samo nekoliko minuta doznati jesu li pod stresom, koliko je njihovo zadovoljstvo životom i trebaju li potražiti stručnu psihološku pomoć.

Akciju su provodile psihologinje Iva Petek i Anamarija Macan, pod stručnim vodstvom Gordane Kamenečki, kliničke psihologinje, zamjenice predsjednice Hrvatske psihološke komore i donedavne voditeljice Stručnog razreda za kliničku psihologiju. Upravo je stručni razred za kliničku psihologiju Hrvatske psihološke komore osmislio akciju mjerenja rasploženja "Dobar dan, kako ste" kojoj je cilj "izmjeriti" psihičko zdravlje ljudi. Provodi se već treću godinu i u njoj je sudjelovalo više tisuća građanki i građana iz cijele Hrvatske.

 Mjerenje raspoloženja odvija se u sklopu Tjedna psihologije koji je prvi puta  organiziran 2008. godine u sklopu obilježavanja 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva. Cilj provođenja Tjedna psihologije je upoznavanje i približavanje psihologije kao znanostii primijenjene struke svim ljudima koje zanimaju teme iz područja psihologije. U Krapini se akcija provodi treću godinu zaredom.

Tijekom akcije prikupljeno je više od 70 anketa. Velik dio ljudi je nezadovoljan načinom života, dok su  rizične skupine: nezaposleni, osobe nižeg stupnja obrazovanja, umirovljenici i žene. Posebno zabrinjava velik broj mladih koji ima problema sa stresom. Navedeno ukazuje da bi se čim ranije trebalo početi raditi s mladim ljudima kako bi prevenirali pojave većih psihičkih problema u kasnijoj dobi. Osim u Krapini, akcija je dan ranije provedena i u Zlataru. Akciji mjerenja raspoloženja u Krapini nazočila je zamjenica župana KZŽ Jasna Petek.

Kontakt podaci

tel: + 385 1 3014001 pon - pet: 9 - 11h
fax: + 385 1 3013815
Hrvatska psihološka komora
Selska cesta 90A, Zagreb
OIB: 43243263462
Žiro-račun: HR1123600001101712980
email: hpk@psiholoska-komora.hr
Mapa2